donderdag 13 oktober 2011

De leidinggevende en ziekteverzuim

Vorige keer heb ik het gehad over één van de taken van de manager: het in gesprek gaan met medewerkers die regelmatig ‘ziek’ zijn. Dit is voor veel managers lastig, vooral voor mannen, omdat veel mannen niet sterk zijn in ‘empathisch’ denken en handelen. Daar is niets mis mee. Het is nou eenmaal zo. Mannen willen scoren, leiden, successen boeken. Maar er zijn ook veel vrouwen die niet empathisch kunnen denken. Van nature heeft een vrouw dat over het algemeen wel meer, maar door opvoeding en opleiding wordt het gevoel om empathie te kunnen en mogen tonen onderdrukt. Er moet gescoord worden. Er moet winst gemaakt worden. Er moet focus zijn op succes! Maar men vergeet dat dat alleen mogelijk is met de mensen die met en voor je werken.
Het nieuwe leiderschap vraagt anno 2011 meer empathie van de managers. Daniel Coleman, psycholoog en bedenker van het begrip ‘emotionele intelligentie’ schreef daar een mooi boek over: ‘Het nieuwe leiderschap’ (ISBN 978 90 254 2992 2). Hij schrijft “Als een leider zich niet of nauwelijks van zijn emoties bewust is, lukt het hem natuurlijk niet om zijn emoties goed te reguleren”. Hij pleit dan ook voor meer zelfinzicht van de managers dat voor inlevingsvermogen en zelfmanagement zorgt waardoor effectief relatiemanagement mogelijk is. Zelfinzicht speelt ook een belangrijke rol bij empathie: als wij bij voortduring geen weet hebben van onze eigen gevoelens, zullen wij ons ook niet kunnen voorstellen wat anderen voelen.
Bij hoog ziekteverzuim van medewerkers is het de taak van de managers om er achter te komen waarom iemand vaak ‘ziek’ is. Het vragen naar het waarom, het tonen van belangstelling is al voldoende. De manager is echter geen dokter of psycholoog of relatietherapeut, maar hij is wel iemand die weet waar de werknemer naar toe kan gaan om zijn problemen op te lossen. Stress is vaak de oorzaak van veel ziekteverzuim. Ieder mens gaat anders met situaties om en ervaart de ene persoon iets als stressvol en de ander vraagt zich af waarom iemand zich zo druk maakt. Stress is de grote ‘killer’ van deze tijd en stress uit zich op allerlei manieren. Mensen die spanning hebben en dat uiten doen dat ook ‘uiterlijk’ door te schreeuwen, door gejaagd door het leven te ‘rennen’, door woede-aanvallen en dat soort uitingen. Mensen die spanning niet uiten en het opkroppen krijgen vaak allerlei kwaaltjes van slaapstoornissen, buik-, hoofd-, rugpijnen tot meer ernstige ziektes aan toe. Een manager moet dus ook op de lichaamstaal en het sociale gedrag van zijn medewerkers letten en kan op grond van zijn waarnemingen een gesprek met iemand aangaan. De problemen die er zijn kunnen door het werk komen, maar natuurlijk ook vanuit de privé sfeer. Als er problemen zijn die werk gerelateerd zijn dan moet de manager in actie komen en bij privé problemen zoals financiële, relatie-,  woon  en andere problemen moet de manager doorverwijzen naar experts (vertrouwenspersonen, psychologen, hulpverlening bij veel schulden, relatietherapeuten, etc). In de tijd daarna moet hij belangstelling en betrokkenheid blijven tonen. Het zal hem een toegewijde en dankbare werknemer opleveren, die minder ziek is en dat is het doel: gezonde werknemers.  

maandag 10 oktober 2011

Ziekteverzuim en het effect ervan

Ziekteverzuim kost de bedrijven ieder jaar miljoenen guldens. Er wordt  dikwijls niet naar de oorzaak van het verzuim gevraagd, want hoofdpijn is hoofdpijn en rugpijn is rugpijn. Fysieke pijnen zijn echter het laatste signaal van de mentale staat waarin iemand verkeert. Heel diep van binnen is er spanning die zich uiteindelijk uit in fysieke klachten. Natuurlijk zijn die klachten ‘echt’. De persoon heeft ook echt hoofd- , buik- of rugpijn en blijft de medewerker een paar dagen thuis om even tot rust te komen. Er is vooral veel ziekteverzuim van een of twee dagen, maar een of twee dagen niet naar het werk gaan lossen de problemen niet op. De spanning kan iets zijn afgenomen, maar na een paar weken wordt het de werknemer weer te veel en dan meldt de werknemer zich weer ziek. Wat is er aan de hand met de ‘zieke’? En wat heeft ziekteverzuim voor effect op de bedrijven en organisaties waar de werknemers werken?

donderdag 6 oktober 2011

Ervaringen,notities, adviezen en opmerkingen over gedrag op het werk

Vandaag upload ik mijn tweede blog. Ik ben Judice Ledeboer, yogadocent, trainer, schrijver en adviseur op het gebied van gedragsveranderingen. Alle levenservaringen hebben me gemaakt tot een gelukkige (omdat ik geleerd heb mijn eigen keuzes te maken), stabiele (ik ben geboren in april, ik ben volgens de oosterse astrologie een stier, die rustig onder een boom staat te grazen, af en toe om zich heen kijkt wat er gebeurt, moeilijk uit zijn evenwicht is te brengen, maar als hij eenmaal boos wordt gaat briesen en snuiven en dan weet iedereen dat er echt iets niet goed is gegaan), vrolijke (ik houd heel erg veel van lachen en ga dan ook regelmatig naar cabaretvoorstellingen), gezellige (bijkletsen met een wijntje en een blokje oude kaas en gember of een dagje fietsen en dan een picknick mand mee met een stokbroodje en gerookte makreel ), reislustige (reizen is mijn passie) vrouw.
Ik verdiep me dagelijks in het gedrag van mensen op de werkvloer. Dat is mijn werk.

Asociaal gedrag op de werkvloer

Asociaal gedrag op de werkvloer
Er zijn twee soorten mensen, 80% zijn overwegend sociaal en 20% neigt naar het asociale. Slechts 2,5 % zijn overwegend asociaal. Asociaal gedrag is dikwijls de oorzaak van conflicten, spanningen en emoties en mensen kunnen er werkelijk ziek van worden. Asociaal gedrag mag je nooit accepteren, want daarmee verleg je je eigen grenzen en heb je kans jezelf te verliezen. Door asociaal gedrag goed te praten doe je zelf mee aan het in stand houden van bepaald gedrag. Mensen met asociaal gedrag kun je het beste vermijden. Op het werk is dat niet gemakkelijk, maar jij bent degene die kiest in wat voor een sfeer je wilt werken.